Alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag är en dag då det är meningen att man ska uppvakta sin partner och ge honom eller henne en kärlekspresent. Alla hjärtans dag firas den fjortonde februari varje år.

Redan ett par hundra år efter Kristi födelse började den katolska kyrkan att fira ett helgon vid namn Sankt Valentin. Detta firande fortsatte under medeltiden i England och Frankrike och det är ur dessa traditioner som firandet av Alla hjärtans dag har uppkommit. Dagen kallas därför också för Valentindagen eller Sankt Valentins dag. Det var under medeltiden som man började koppla firandet av Sankt Valentin till något som har med kärlek och romantik att göra. Under medeltiden hade man nämligen en föreställning om att fåglar sökte och fann sin partner i mitten av februari. Detta inspirerade unga flickor som vid samma tidpunkt ställde sig frågan vem deras Valentin skulle bli, alltså vem de skulle bli ihop med.


Alla hjärtans dag

Under 1300-talet blev Valentindagen därför till en fest för ungdomar och förälskade, både i England och i Frankrike. Snabbt började man med att ge kärleksbrev till varandra under den aktuella dagen. Gärna rikt dekorerade och utsmyckade brev och det fick gärna också vara en personlig dikt eller vers på och helst skulle den också vara på rim. Under 1800-talet uppstod Valentinkorten, färdigtryckta kort som man kunde köpa i affären och ge bort till den flicka man höll kär. Dessa kort var rikt utsmyckade, ofta hade de band och spetsar på sig. Från dessa Valentinkort är det inte långt till dagens Alla hjärtans dags kort och presenter.


Alla hjärtans dag

I England och Frankrike har firandet den fjortonde februari länge varit stort. Denna dag har man kunnat uppvakta den man är hemligt förälskad i eller den man är ihop med, genom att ge honom eller henne små kärleksbrev, kort eller kärlekspresenter. Dock har varken firandet av helgonet Sankt Valentin eller Alla hjärtans dags firandet varit särskilt utbrett i Sverige förrän i slutet av 1960-talet. Då lanserades nämligen Alla hjärtans dag genom påverkan från USA. Det var främst köpmännen som nappade på idén, så därför kan man säga att Alla hjärtans dag har skapats av kommersiella skäl. NK-varuhuset var en av de drivande för att få seden till Sverige. Under 1990-talet lyckades det dock rejält, då slog seden igenom och numera har dagen till och med sin plats i den svenska högtidskalendern. Än idag är det vanligt att man ger bort kärlekspresenter till varandra under denna dag. Men man kan även ge bort presenter till sitt barn, sina föräldrar, syskon eller vänner.