I samarbete med dragkrokskungen.se

Att ha en dragkrok på sin bil är praktiskt om man behöver sätta på en släpkärra eller en husvagn. Det är inte alla nya bilar som har förmonterade dragkrokar och oftast behöver man betala en tilläggssumma då man köper en ny bil utan dragkrok. Men det är inga stora problem, du kan eftermontera dragkrokar på de flesta bilmodeller till betydligt bättre pris än vad det kostar att få en ny bil utrustad med dragkrok. Att installera en dragkrok går på några timmar och därefter så kan du direkt koppla på en släpvagn på bilen. Eftermonterade dragkrokar går att hitta till de flesta bilmärken och du väljer själv om du vill få dragkroken monterad eller om du vill montera dragkroken själv.

Dragkrokar

Här hittar du dragkrokar

En dragkrok kan vara mycket användbar då du behöver flytta saker med släpvagn, om du hyr eller köper en husvagn eller har en sportbåt. Många nya bilar säljs utan dragkrok, vilket gör bilen lite billigare. Ofta kan man dock köpa till en dragkrok men då till ett pris som vanligtvis överstiger minst 10 000 kronor eller mer. Du kan dock eftermontera dragkrokar hos en dragkroksspecialist och då till ett pris som vida understiger billeverantörens tilläggspriser.

Om du vänder dig till en dragkroksverkstad som erbjuder dig de bästa och mest kända dragkrokarna är dragkrokarna dessutom godkända av både EU och har CE-märkning för högsta säkerhet. Du kan också välja mellan att åka till en verkstad för att få en dragkrok monterad eller köpa dragkroken och montera den själv. Har du svårt att komma till en verkstad för att montera en dragkrok så kan en verkstadsbil komma hem till dig eller din arbetsplats för att montera dragkroken där. Dessutom så är eftermonterade dragkrokar mycket prisvärda, vilket gör att det kan vara värt att lägga ned en liten summa för att få den monterad.

När du köper eftermonterade dragkrokar så får du också garantier på dragkroken. Vanligtvis sträcker sig garantin över bilens hela livslängd. Det innebär att om du får problem med din dragkrok så fixar verkstaden detta snabbt alternativt byter ut dragkroken mot en ny dragkrok.

Två olika typer av eftermonterade dragkrokar

När du väljer eftermonterade dragkrokar så finns det två olika modeller att välja mellan. Antingen väljer du en fast monterad dragkrok eller så kan du välja en avtagbar dragkrok. Den sistnämnda innebär att du kan ta bort dragkroken då du inte använder den och enkelt sätta tillbaka den då du behöver den. Vilken dragkrok som passar dig bäst är en smaksak. En del vill inte ha en utstickande dragkrok på sin bil av utseendeskäl och väljer då ofta att köpa en avtagbar dragkrok.

Oavsett vilken modell du väljer så får du en robust, säker och funktionell dragkrok som du kan använda för att koppla på släpvagnar, båttrailers eller husvagn.

När behöver man dragkrok?

Det är inte alla som behöver en bil med dragkrok men när man väl behöver en dragkrok så är det bra att bilen har en. Om du exempelvis ska flytta eller om du har köpt möbler så kan du enkelt hyra en släpvagn som du kopplar till bilen så att du kan förflytta stora saker som inte går in i bilen. Har du båt så kan du hyra en båttrailer i samband med att du ska ta upp och lägga i båten i vattnet. Kanske har du möjlighet att låna eller hyra en husvagn för din semester och då är det också praktiskt att ha en bil som har en dragkrok.

Har du inte dragkrok idag så kan du enkelt köpa eftermonterade dragkrokar som är mycket prisvärda och funktionella. För företag så kan det vara praktiskt att utrusta sina företagsbilar med eftermonterade dragkrokar så att de kan dra släpvagn eller andra typer av släp vid behov.

Vad gäller för dragkrokar

Om du läser bilens registreringspapper så får du reda på hur stor släpvagn din bil kan dra och hur tung last du kan ha på släpvagnen. Släpvagnen i sin tur har också egna registreringspapper som talar om hur stor vikt den kan lastas med.

Några andra saker som du bör tänka på och känna till då du framför en bil med släp är att du bör kontrollera trycket i däcken på bilen så att du kan framföra bilen på ett säkert sätt. Du behöver också lasta släpvagnen på ett bra sätt så att du inte får övervikt bak på släpet eller fram, så att släpet lyfter bakdelen på bilen eller framdelen på bilen, vilket gör att du får sämre styrförmåga och sämre bromsverkan. Du ska också kontrollera att släpets ljus och blinkers fungerar genom att använda bilens ljusfunktioner.

Det finns olika typer av släp varav vissa endast får framföras i högst 30 kilometer i timmen medan de flesta vanliga släpvagnar och husvagnar kan framföras med en hastighet på 70 kilometer per timme.