Blommor är den ultimata kärlekspresenten. Framförallt tjejer och kvinnor tycker om att få blommor. Det är ett trevligt sätt att visa uppskattning. Det är en bra present för dem som redan har allt. Det är också bra om du inte känner personen du ska uppvakta så väl. En blomma uppskattas av de flesta, oavsett ålder, kön och personlighet. Det finns många olika blommor, buketter och arrangemang att välja bland. Det finns allt ifrån romantiska rosor, till häftiga kaktusar och palmer. Du hittar alltså lätt en blomma eller växt som passar just den du tänker ge gåvan till.

Skicka blommor via blommogram till någon du håller kär hos Interflora.se eller läs mer om blommogram och om att skicka blommor med posten här på Kärlekspresent.se

Blommor kan du köpa i en blomsteraffär. Där finns kunniga expediter som gärna ger dig tips och råd samt gärna komponerar ihop en bukett till dig, i lämplig prisklass med blommor som passar tillsammans. De paketerar in buketten i papper så blommorna är skyddade från vind och regn tills du kommer fram till den lyckliga som ska få presenten. På blomaffären kan du också köpa till ett kort, där du kan skriva en personlig hälsning. Blomsteraffärerna säljer också krukväxter, palmer, kaktusar, och blomsterarrangemang, så det finns mer att välja på än bara en blombukett som bara står sig en begränsad tid.

Blombud eller blommogram är något som har funnits ganska länge. Det innebär att du kan ringa och beställa en bukett blommor för leverans till en person. Då komponerar blomsteraffären ihop en bukett i önskad prisklass och levererar buketten. Det kostar en slant extra, men är ett bra sätt att visa uppskattning även till någon som bor längre bort. Du får också gärna diktera ett kort som personalen skriver och skickar med blommorna. Idag finns även möjligheten att beställa blommor via Internet. Där kan du välja mellan olika slags buketter och arrangemang i olika prisklasser. Bara att beställa och betala med kontokortet och sedan levereras blommorna till din vän redan samma dag som beställningen, eller när du tycker att det är lämpligt med leveransen.

När du ska köpa blommor till din älskade eller vän, tänk då på att det finns personer som är allergiska mot vissa blommor. Hyacinter är en sort som många reagerar mot. Det är en blomma som ofta finns med i julgrupper. Om du ska ge bort en present till någon som ligger på sjukhus eller bor på sjukhem eller äldreboende så kan du gärna kolla upp om det är okej i förväg med personalen. Många sjukhus och boenden har nämligen blomförbud, just med hänsyn till allergiker.

Blomsterspråket

Förr hävdade man att blommor kunde tala. Inte själva blommorna kanske, men man menade att man kunde säga ett budskap med hjälp av blommorna, genom att tänka på vilka slags blommor man valde, vilken färg de hade samt hur många blommor man gav bort. Det kunde betyda allt från vänskap till frieri. Blomsterspråket användes redan av de gamla grekerna, fast då var det med örter de kommunicerade. Det sägs även att blomsterspråket användes flitigt i Orientens harem. Kvinnorna fick inte ha någon kontakt med omvärlden och därför kommunicerade de med hjälp av blommor istället. Idag används knappt blomsterspråket alls, men det kan ändå vara roligt att veta betydelsen i de blommor du får eller ger bort. En blomma säger mer än tusen ord.

Blomstersorter och dess betydelse

Amaryllis (röd) – Jag högaktar dig från djupet av min själ
Anemon – Din svartsjuka är överflödig
Aster (violett) – Älskar du som jag?
Aster (vit) – Lugna dina upprörda känslor
Blåklint – Det vackra är inte alltid det viktiga
Cyklamen – Jag älskar som tidsfördriv
Förgätmigej – Låt min bild evigt bo i ditt hjärta
Gullviva – Ge mig nyckeln till ditt hjärta
Hortensia – Varför glömde du mig?
Hundkex – Jag är din slav
Hyacint – Vaknande, spirande och gryende kärlek
Iris – Fordra gärna vänskap, men inte kärlek
Jasmin – Bara en natts lycka
Kaprifol – Tvivla inte på min kärlek
Kardborre – Du är alltför efterhängsen
Klöver (röd) – Jag vill förbli fri, som jag har varit
Klöver (vit) – Neka mig inte vänskap
Kärleksört – Får jag aldrig träffa dig ensam?
Ljung – Du är otacksam
Lönn – Du är inte särskilt söt
Maskros – Avvisad kärlek
Myrten – När ska vårt bröllop stå?
Narciss – Jag älskar, men inte dig
Orkidé – Otrohet
Pensé – Tänk på mig
Påsklilja – Jag kan inte uthärda tanken på att mista dig
Ringblomma – Stilla djup sorg, förtvivlan
Ros (röd) – Jag älskar dig
Snödroppe – Du lockar fram kärleken i mitt hjärta
Solros – Storsinthet
Tulpan (gul) – Hopplös kärlek
Tulpan (röd) – Kärleksförklaring
Tussilago – Den första kärleken
Ängsviol – Jag är inte den rätta, som du söker

Blommans färg betyder

Rosa – Jag är förälskad och trogen.
Röda – Jag längtar efter dig.
Orange – Jag är din vän.
Mörkröda – Jag väntar på dig.
Lila – Jag önskar dig all lycka.
Blå – Jag är dig trogen intill döden.
Gula – Du är solen i mitt liv.
Vita – Jag tror på din ärlighet och oskuld.
Bukett: Röda/Vita/Blå – Detta är ett frieri

Antalet blommor betyder

En – Du är allt för mig.
Två – Jag vill resa bort med dig.
Tre – Jag vill träffa dig igen.
Fyra – Jag högaktar och tackar dig.
Fem – Jag vill göra allt för dig.
Sex – Jag tror inte på dina löften.
Sju – Jag älskar dig.
Åtta – Jag är din intill döden.
Nio – Jag vill vara ensam med dig.
Tio – Vill du bli min hustru/man.

Kika in Interflora.se för blommogram