Det är roligt att köpa presenter, men kostnaderna kan lätt dra iväg om man har många att köpa till eller gärna köper lite dyrare till någon man tycker om. Men en present kan vara uppskattad även om den inte är dyr. Här kommer några av de bästa tipsen om hur du kan köpa budgetvänliga presenter.

Större presenter kan planeras in
Självklart kan du ha råd att köpa en dyrare present då och då, om du budgeterar in det i dina kostnader för året. Att göra en budget med dina inkomster och utgifter rekommenderas alltid, eftersom det ger en bra överblick över var du kan spendera lite mer och var du kan skära ner på något. Genom att budgetera in en större summa för en dyrare present i din årsbudget kan du ha råd att ge bort något större varje år.

Gå ihop med vänner
Fyller någon jämt så är det perfekt att gå ihop med några vänner och köpa en present tillsammans. När alla lägger en liten summa så kan ni köpa en lyxigare present som till exempel en resa, dyr teknik eller en upplevelse. Därför kan det vara en bra idé att föreslå gemensamma presentinköp nästa gång.

Hemtillverkade saker är uppskattade
Om du är en pysslig person så kan du göra hemtillverkade saker och ge bort i present. Det är ofta mer uppskattat än vad man tror, eftersom det visar att du har lagt ner tid och omtanke på att göra presenten. Du kan till exempel göra egna tändkottar för vänner som gillar att elda i kamin, en fotobok med gemensamma minnen eller kanske ett hemsytt kuddfodral? Utgå ifrån vad du tycker är intressant och vad din vän tycker om så blir presenten en garanterad succé.

Presenter som går att äta
Gillar du att pyssla i köket så är det en utmärkt idé att ge bort lite godsaker som du har lagat själv. Ge till exempel bort pesto på burk, hembakade småkakor, goda chokladtryfflar eller kanske lite egenblandade kryddor. Paketera gärna allt i glasburkar, chokladkartonger eller andra finare förpackningar. Om du inte är särskilt bra i köket så kan du istället välja ut några delikatesser från ert lokalområde och ge bort som present.

Underskatta inte det klassiska
Om du är bortbjuden så är det inte mycket som slår den klassiska gå bort-presenten; en flaska vin, en chokladkartong eller en blombukett. Det behöver inte kosta särskilt mycket, utan huvudsaken är att man inte kommer tomhänt. Blombuketter är alltid uppskattade, men tänk på att inte ge bort det om mottagaren inte kan lägga ifrån sig buketten och måste bära på den under hela kvällen. Tänk även på allergier.