Tandblekning i present

Att ge bort en tandblekning i present är populärt hos både killar och tjejer – vem vill inte ha ett vitt leende? Här kan du läsa mer om hur det fungerar att bleka tänderna hemma eller på klinik. 

Om du letar efter en rolig och annorlunda present kan du alltid satsa på att ge bort en tandblekning. Det är något oväntat och något som alla kan ha glädje av. Idag är dessutom många tandblekningskit lika säkra som att bleka tänderna hos en tandläkare. Med ett vitt leende ger man alltid ett fräscht och hälsosamt intryck. Det finns dock lite olika typer av tandblekning på marknaden. Så vilket är egentligen bäst att satsa på?

Den vanligaste metoden för tandblekning

Tidigare var tandblekning något som endast tandläkare kunde utföra. Numera är det lika lätt att göra hemma med ett tandblekningskit. När du köper ett sådant får du allt du behöver för att göra en tandblekning på upp till 30 minuter. Även om den som får presenten inte har gjort en tandblekning innan är det bara att följa instruktionerna.

Den absolut vanligaste metoden är att använda gel. Det finns även en penna som bleker dina tänder. Dock är det kanske inte lika roligt att ge bort i present. Dessutom är pennan mer tänkt att fräscha upp en tidigare blekning.

Så bleker man tänderna hemma

Det vanligaste är att bleka tänderna med gel. Därför tänkte vi fokusera på denna metoden. Om du köper ett kit får du alltså allt som behövs. Du ska alltid börja med att borsta tänderna och använda tandtråd. Det är viktigt att tänderna är så rena som möjligt innan du börjar. Sedan tar du den medföljande gelen och lägger den i bettskenan. Du ska inte applicera mer än vad som står på förpackningen. Sedan för du in skenan i munnen och biter fast. Håll kvar den så länge som instruktionerna kräver. Sedan avslutar du med att skölja munnen med vatten. Svårare än så är det inte att göra en tandblekning.

Skillnad på klinik och tandblekning hemma

Den som mottar din present kanske undrar varför man ska bleka tänderna hemma istället för att besöka en tandläkare. Du kan svara att tandläkaren ofta använder exakt samma metod som i ett hemmakit. Dock får du betala en högre kostnad hos tandläkaren. Fördelen med att göra det hos tandläkaren är att du slipper göra det själv. Dock är det fortfarande en bra present för någon som är sugen på att testa en tandblekning.

Vad kostar en tandblekning?

Att ge bort en tandblekning i present behöver inte vara så dyrt som man tror. Faktum är att ett tandblekningskit med bettskena bara brukar kosta runt 500 kronor. Om du går till en tandläkare får du vara beredd att lägga minst 2 000 kronor. En tandblekningspenna brukar bara kosta runt 300 kronor. Du kan alltid göra ett litet kit där du slänger i både ett gelkit och en penna. Då kan den som får presenten förbättra resultatet med pennan när det behövs.

Är det farligt att göra en tandblekning?

Vissa kanske tvekar att göra en tandblekning på egen hand eftersom det kan vara farligt. Det viktiga är att du använder certifierade produkter som också rekommenderas av tandläkare. Det är också viktigt att du följer instruktionerna till punkt och pricka. Du kan behöva rådgöra med tandläkare vid vissa tillfällen. Det gäller till exempel om du har karies eller värk i tänderna. Om man inte har varit hos tandläkaren på länge är det bäst att först göra en undersökning.

En person kan bli avrådd att göra en blekning om denne har skador i munnen. Det kan vara bra att ha i åtanke om du ska ge bort ett tandblekningskit i present.

Hur länge håller en tandblekning?

Det går inte att säga exakt hur länge en tandblekning håller då det beror mycket på personens livsstil. En som både röker och dricker kaffe kommer snabbare få gula tänder. Om du däremot tar hand om dina tänder på bästa sätt så kan en tandblekning hålla i flera år. Dock brukar man rekommendera att göra om tandblekningen minst 1 gång per år för att bibehålla ett fint resultat. Man kan även bättra på resultatet med en lite mildare metod som penna eller strips.

Vanliga frågor och svar

Det uppstår vanligtvis lite frågor när man börjar prata om tandblekning. Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna som brukar dyka upp i dessa sammanhang.

Är det säkert att göra en tandblekning på egen hand?

Så länge som du följer de instruktioner som följer med ditt kit så kan du lita på att det är säkert. Ett kit måste vara godkänt av EU för att få säljas på marknaden.

Vad kostar ett tandblekningskit?

Om du ska köpa ett kit som du kan använda hemma får du räkna med uppemot 500 kronor. Det är dock billigt i jämförelse med att bleka tänderna hos tandläkaren.

Kan vem om helst bleka tänderna?

Du rekommenderas inte bleka tänderna om du har karies, tandsten eller någon annan typ av skada i munnen.