Funderar du på vad du ska köpa för present till den du tycker om? Om det är en dam finns det oändligt många saker som kan göra henne glad – en är ett vackert leende, och det bästa av allt är att den hon umgås med får se detta varje dag! Om det är en herre – inga problem här heller, ett vitt leende är högt rankat, och tänk vad enkelt det kan ordnas.

Tandblekning på klinik

Det finns förstås flera olika typer av tandblekning, antingen kan du ge bort en kärlekspresent där man kan gå på klinik och bli behandlad – eller så kan man sköta det hemma med ett ”kit”. En beprövad metod är exempelvis plasmaljus som inte avger värme och är helt fritt från UV-ljus som kan framkalla cancer.
Brilliant Smile heter en brett nyttjad metod som bland annat använder detta plasmaljus. Blekgelen appliceras på tänderna. Det tar 1,5 timme innan din hjärtevän kan vandra ut från kliniken med ett bländande vitt leende. En bra kombination är blekning på klinik och en uppföljning med en blekning hemma 2-3 dagar efteråt.

Trendigt hemma-kit

Vart du väljer att utföra tandblekningen kan bero lite grann på din personlighet – eller på din hjärteväns personlighet. En tandblekning hemma kan kombineras med en god middag, stämningsfull belysning – och en ny spegel förstås. På spegeln kan det allra vackraste kortet sitta märkt med ”Världens vackraste leende”, för det är egentligen ett vackert leende som du ger bort i present. Bara tanken är magisk!

Om du nu väljer att ge bort ett trendigt hemma-kit behöver man ändå gå till kliniken och genomföra ett avtryck för att kunna prova ut gel-skenor. Din vän kommer också att få information om hur man ska använda blekgelen och hur man ska sköta om skenorna. Dessa ska användas ett visst antal timmar under vanligtvis en vecka.

Ytterligare en metod har blivit populär – strips!
Man bär stripsen på tänderna 1-1,5 timme per dag i kombination med en speciell tandkräm. Denna hemmablekningsprodukt får bara säljas av tandläkare och det finns flera, exempelvis Dentway har en utmärkt produkt.

Så vad väljer du att överraska med? Nummer ett, två eller tre? Alla är intressanta och det blir lika spännande att se resultatet.

Hur länge håller tandblekningen?

Detta kan variera. Om du dricker mycket kaffe kan du få problem, överhuvudtaget ska du inte sikta in dig på att äta livsmedel som missfärgar tänderna – om du vill hålla dem vita. Resultatet av en tandblekning blir inte lika varaktigt om du exempelvis dricker mycket kaffe. De flesta som arbetar med tandblekning professionellt säger att den håller runt 2 år. Den mest förekommande blekningsingrediensen är väteperoxid som oxideras och bryter ner organiskt material som kafferester, mat och tobak. Detta påverkar inte emaljen eftersom den inte är organisk.

Vad kostar det?

Priserna för tandblekning varierar ganska mycket beroende på metod, de flesta professionella tandblekningarna kostar mellan 2 500 och 5 000 kronor. Med engångsskenor hemma kan man komma ner under 2000 kronor, och stripsen cirka 1 500 kronor. Det finns förstås också tandblekningspennor för ett par hundralappar så det finns en hel del valmöjligheter. Ett tips är att ta kontakt med din tandläkare för att ställa frågor, eller med ett företag som sysslar med estetisk tandvård. Det finns flera som utför dessa alltmer populära tjänsterna idag.

Tänk på att även tandblekning hemma kan inledas med ett besök hos tandläkare/ specialist.