Att ta färjan över till ett annat land eller en av våra svenska guldkorn är ett bra och enkelt sätt att komma iväg en stund. Du kan till exempel ta färjan över till Tyskland och du kan läsa mer om det på https://www.färjatilltyskland.se där du hittar all information du behöver. Många väljer att ta med sig sitt husdjur på semestern och om du vill ha med dig din hund eller katt när du ska åka färja till Tyskland finns det ett par saker som är bra att tänka på i samband med det. I den här artikeln får du en kort genomgång av det.

Boka hytt

När du ska resa med ditt husdjur krävs det att du bokar en hytt som är särskild till för husdjur. Det finns flera anledningar till det, dels för att det finns allergiker som på så sätt kan undvika att boka hytt det det varit husdjur. Men också för att det blir bekvämare både för dig och ditt djur om du exempelvis behöver lämna husdjuret en stund för att gå och ta dig en matbit på någon av färjans restauranger. Det kan finnas begränsningar på hur många husdjur du får ha med dig i varje hytt. Oftast får du bara ha med dig två husdjur per hytt.

Tänk på att du måste ange att du har ett husdjur med dig i samband med att du bokar din resa.

Allmänna ytor

Vad gäller att låta hunden röra sig över allmänna ytor kan reglerna skilja sig åt beroende på vilken färja du väljer att resa med. Hundar får till exempel röra sig på däck, men tänk då på att hunden ska vara kopplad. Det finns särskilda hundrastplatser på däck där du kan promenera med din hund och låta den göra ifrån sig.

Husdjur får inte följa med på allmänna ytor såsom restauranger, barer eller andra typer av uppehållsrum som finns på färjor.

Koppel, bur och korg

Under resans gång krävs det att hunden är kopplad om ni ska röra er på de allmänna ytor där andra husdjur också får vistas. Det är också bra om hunden har en egen bur eller en korg att sitta i. Det hjälper nämligen till att skapa trygghetskänslor för hunden eller katten och det är dessutom enklare för dig att ha koll på djuret.

Husdjurspass och vaccination

Avslutningsvis bör du tänka på att husdjur ska ha ett pass för att de ska få resa inom andra EU-länder. Passet ska även innehålla ett intyg från veterinär som styrker att den är vaccinerad mot rabies.

Det är även bra om du går in på jordbruksverkets hemsida för att läsa mer om de regler som finns vad gäller in och utförsel av husdjur i Europa. Reglerna är uppsatta för att minska risken för att sjukdomar som rabies ska spridas. Reglerna kan skilja sig åt mellan olika länder och därför bör du själv ta reda på den information du och ditt husdjur behöver inför avresan. EU har en särskild portal med information om vilka krav som finns vad gäller att resa med sitt husdjur i Europa.