Det är nog få som inte blivit uppvaktade den 14 februari. Det är dagen vi kallar Alla hjärtans dag och som får blomsterhandeln att skjuta i höjden. Alla hjärtans dag är inget nytt påfund och bakom ligger heller inte bara kommersiella intressen. Faktum är att Alla hjärtans dag har en lång och spännande historia bakom sig. För dagen heter ursprungligen Sankt Valentin och har uppmärksammats på många olika sätt genom historien.

Sankt Valentin, kärlekens martyr?

Det är egentligen osäkert vem Sankt Valentin egentligen var. Det man vet är att det figurerade fler olika Valentin under 200-300-talet inom den katolska kyrkan. Något som figurerar är att Sankt Valentin ska ha gett synen tillbaka till sin fångvaktares dotter. Ytterligare är att han skulle ha smugglat ut ett kärleksbrev till samma kvinna. Det är kanske därför just Alla hjärtans dag-kort blivit en tradition. Det finns många vackra kort och här hittar du många vackra alla hjärtans dag kort när du vill visa lite extra kärlek. Alla hjärtans dag började dock inte firas på något stort sätt innan medeltiden, för traditioner har en tendens att utvecklas över tid.

Romantiska Alla hjärtans dag

Det var runt medeltiden i England och Frankrike som Alla hjärtans dag började växa fram som en romantisk dag. Troligen hör det ihop med att man lottade ihop flickor och pojkar för vårens och sommarens danser. Det är också i mitten på februari som fåglar söker sin partner. Lottningen ledde såklart också till att flickor och pojkar tidigt funderade vilken partner de skulle få under året. Man kan såklart misstänka att det skedde uppvaktning med romantiska brev då också. I Sverige skedde faktiskt en liknande tradition med lottning men var då knuten till pingsten.

Valentin som romantisk fest

Sankt Valentin började på allvar förknippas med romantik under 1300-talet i England och Frankrike. Det var fortfarande kopplat till baler och lekar men nu började uppvaktningen ske mer öppet. Vanligt var att just skicka vackra kort som var utsmyckade och det förekom även andra detaljer såsom blommor. Detta kan knytas till legenden om att Sankt Valentin brukade plocka blommor och ge till unga förälskade par. För visst är det romantiskt när man får en vacker och väldoftande blomma.

Moderna Alla hjärtans dag

Såklart märkte detaljhandeln av att det fanns möjlighet att tjäna lite extra pengar på kärleken. I Sverige importerades Alla hjärtans dag någon gång under 1960-talet med inspiration från USA. Det tog dock till år 1985 innan kärlekens dag kom in i kalendern. Under 1990-talet blev det allt vanligare och ungdomar anammade tradition och då även i skolorna. Såklart har populärkulturen bidragit till att dagen vuxit och många filmer handlar just om Alla hjärtans dag, till och med skräckfilmer. Det är inte bara blommor, kort och choklad som är vanligt, även många restauranger har romantiska menyer och speciella erbjudanden. Middagar har faktiskt kommit att bli det populäraste sättet att fira dagen. Det är inte bara kärlekspar som uppvaktas utan många väljer att visa sina vänner och övriga familj extra uppskattning den 14 februari. När det kommer till blommor så är det såklart mörkröda rosor som säljer bäst men även nejlikor och tulpaner är en vanlig gåva.