Att bli sambo med sin älskade är en fantastisk händelse. Det är också ett stort steg, för plötsligt kommer du fatta flera av livets viktigaste beslut tillsammans med någon annan. Tack vare en öppen kommunikation kommer ni lösa det mesta – och ni kommer dessutom kunna planera inför er gemensamma framtid.

Prata om era förväntningar

Ja, det här med kommunikation är viktigt i ett samboskap. Det är viktigt i alla nära relationer. När man är i en relation har man nämligen förväntningar på varandra och det är snudd på omöjligt att läsa varandras tankar, så öppenhet är av betydelse även om det kan kännas svårt att uttrycka sina tankar och känslor.

Som sambor är det särskilt viktigt att prata igenom frågor som rör boende, ekonomi och barn. En gemensam plan gör att ni kan uppnå gemensamma mål, och som stöd kan ni bland annat sätta upp en budget, öppna sparkonto och skriva samboavtal.

Skriv ett juridiskt samboavtal

Till skillnad från äkta par har sambor inte ett solitt lagstöd. Det här kan delvis rättas till genom att upprätta det juridiska dokumentet samboavtal, som bör kompletteras med ett testamente. Avtalet reglerar främst egendom och kan vara till stor hjälp vid såväl separation som dödsfall.

Det finns exempel på sambor som saknat avtal och som behövt lämna det gemensamma boendet efter att den ene avlidit, eftersom de med arvsrätt krävt att få ut sin rättmätiga del av bostadsvärdet. En sådan situation vill man inte försätta sin älskade i och därför väljer många sambor att just skriva samboavtal och testamente. Samboavtalet och testamentet reglerar alltså arvsrätten och förhindrar att respektives släkt kan kräva att få ta del av det man som par börjat bygga upp tillsammans.

Avtalet kan dessutom tillsammans med ett skuldebrev fungera som ett ekonomiskt skydd när den ene parten betalat mer vid exempelvis bostadsköp. Då kan dokumentet göra så att den som betalat mest får ut sin del vid en eventuell bodelning och bostadsförsäljning. Det är inte alls ovanligt att den ene parten tillför mer än den andre rent ekonomiskt och samboavtalet syftar då till att skydda den egna framtiden, som vid ett äktenskapsförord.

Gör upp gemensamma framtidsplaner

Att kunna blicka framåt tillsammans är inte bara viktigt för samborelationen, det kan hjälpa er båda att förverkliga era egna drömmar. I ett samboskap kan man behöva balansera drömmen att uppnå saker tillsammans med drömmen att få förverkliga sig själv. Genom en öppen och ärlig kommunikation om förväntningar och drömmar kan ni bygga upp en stark ekonomi och fritid, där ni kanske gör gemensamma resor och samtidigt tillåts ha separata fritidsintressen. Man måste inte göra exakt allt tillsammans, även om det underlättar att ha gemensamma mål och intressen.

Fördela ekonomi och sysslor

En rättvis fördelning av ekonomi och sysslor, det vill säga av ansvar, känns viktigt för de flesta. Vem som ska betala vad och vem som ska göra vad kan därför vara bra samtalsämnen redan före man flyttar ihop. Sedan får man ju vara beredd på att saker kan ändras med tiden.

Förutom att skriva samboavtal och testamente är det inte så dumt att se till att fördela sparandet jämnt. Om ni exempelvis vill spara i fonder kan det vara värt att öppna var sitt ISK och fördela insättningarna 50-50. Vid familjebildning kan det också vara bra att kompensera den enes föräldraledighet med att betala in extra i pensionssparande åt denne.

En rättvis fördelning kan göra under för kärleken. Prova!